Revive vzw

|

NL FR ENG

MADAGASCAR – Antsirabe


Evenementgegevens

  • Datum:

Ingrepen: algemene heelkunde

Team:
– chirurgen: Myriam Bruggeman & Paul Van Acker
– anesthesist: Peeters Ivo
– verpleegkundige: Glorieux Nadine & Van Pamel Els
– studenten verpleegkundige: Cruts Marian & Vandoorne Tine

Verslag: Madagascar: Van Pamel Els, verpleegkundige

Op 7 februari worden Nadine, Ivo en ik, ’s morgens in de vroege uurtjes bij bij Paul en Myriam verwacht om met een busje naar Parijs, CDG, te gaan: start van onze missie. Voor de grens stoppen nog even om de studenten: Tinne en Marianne, op te pikken en weg is de ploeg naar Antsirabe.
Voor mij en de studenten een eerste missie, de overige leden hadden al wat missies achter de kiezen…toch wel spannend.
Na een vlucht van 10u komen we aan in de hoofdstad van madagaskar: Antananarivo, waar we worden opgewacht door ZoÎ en haar familie om ons naar de Guest House te brengen voor de nacht.
Na een heerlijk ontbijt zetten we de reis verder, nog een 4 a 5 uur durende rit met de auto naar Antsirabe.
Tijdens deze rit krijgen we een zicht op het landschap van Madagaskar, zijn inwoners, de drukke stad tot het landelijke naar het gloeiende landschap….en ja we zijn in Afrika, dus hebben we auto pech: maar niet getreurd dit wordt op zijn Afrikaans opgelost, met een uurtje vertraging zetten we de reis verder. Het is reeds donker als we aankomen bij het ZH van Antsirabe. Aan het ZH wordt het medisch materiaal uitgeladen en de villa ernaast worden onze koffers uitgeladen, eindelijk ter plaatse.
Het is zaterdag en de missie kan beginnen. Startschot wordt gegeven met een protocolaire ceremonie: voorstelling van het Belgisch chirurgisch team, de sponsor van de missie, franse studenten verpleging en het plaatselijk personeel.
Voor de ingang staan 2 luifels waar de patiënten geduldig hun beurt afwachten om op consultatie te komen. Tijd om onze werkplek in te richten voor de komende 2 weken.
Er wordt een consultatie ruimte voorzien anex ontwaakruimte, PACU, een operatie zaal en en een ruimte voor de afwas, sterilisatie van materiaal, schorten en stockagee van steriel materiaal.
Onze ploeg schiet in actie: Nadine en ik houden ons bezig met het uitstallen van het medisch materiaal ( 7 koffers) en in het OK zetten we de tafel voor anesthesie klaar: spuiten, naalden, medicatie, maskers, tubes, enz…Er zijn hier nog 12 koffers achtergebleven met medisch materiaal, eventjes zien we het bos door de bomen niet meer…
De andere leden van ons team: De artsen, en studenten doen de consultaties van de patiënten. Elke patiënt is reeds gezien door de plaatselijke arts en heeft een briefje bij: met naam, voornaam, gewicht en leeftijd erop vermeld. handig voor de OK planning. Mariane en Tinne doen de administratie van de consultaties: foto maken van elke patiënt, een nr geven en op de OK planning zetten, wie welke dag aan de beurt komt voor operatie. Sommige patiënten hebben nog een bijkomend onderzoek nodig zoals echo, bloedafname….De eerste lange werkdag zit erop, rond de 100 patiënten gezien op de consultatie en een 40 tal op de OK planning gezet.
Zondag starten we met de operaties: eerst nog de toestellen voor de anesthesie klaar zetten, in de namiddag zijn we vertrokken: 3 liesbreuken. na de operatie komt de patiënt op de ontwaakkamer terecht onder medisch toezicht van de studenten,
en dan naar de zaal, waar de familie de patiënt opvangt, voor eten en drinken zorgt. elke patiënt krijgt ook nog een afspraak mee om na enkele dagen nogmaals op consultatie te komen.
Ik word ingewijd in alles wat met sterilisatie te maken heeft: instrumenten sets: reinigen en terug samenstellen, inpakken in groene doeken en steriliseren. Schorten reinigen, opvouwen en steriliseren, gebruik van trommels om compressen te steriliseren, diatermie pennen in een ijzeren doos met formol. Ook steriel aangeven is mijn taak, chirurgen helpen aankleden. Na de operatie het afdekkend verband aangeven. Het OK opruimen na elke operatie en de set reinigen en terug klaar maken voor een volgende operatie
De studenten: Tinne en Marianne zijn de assistent van de anesthesist en zorgen voor de patiënt op de ontwaakruimte. Houden de administratie bij van de operaties die al gebeurd zijn. Tijdens de grote operaties: de schildklieren is Nadine de instrumentiste.
Op het einde van onze eerste operatiedag worden er nog een paar consultaties gedaan die op zaterdag niet gebeurd zijn door tijdsgebrek. Zo we zijn gelanceerd voor een lange werkweek, van zondag tot zaterdag…
Vanaf nu starten we steeds met een kindje; liesbreuk, en nadien een 3 schildklieren, afhankelijk van de grote van de schildklier of de vergroeiingen duren de operaties een aantal uren, zo maken we vele uren en lange dagen op het OK.
De patiënten worden post op gezien voor de start van het OK of tijdens de middag pauze of op het einde van onze dag. De post op. consultaties worden steevast na de operaties gedaan.
Wat zijn we blij als de rustdag eraan komt, ook deze zit goed vol met allerlei bezienswaardigheden, maar doet wel deugd. We hebben terug energie om de 2de week aan te vatten met operaties en consultaties. Oesje er zijn geen compressen meer van 10/10, geen probleem dan vouwen die toch wel zelf, een avondwerkje, eentje knipt de juiste maat en met 3 vouwen ze tot een compres van 10/10. De volgende dag allemaal in de trommel voor sterilisatie. En zo komt onze 2de week ook op zijn einde, we hebben nog een paar langdurige operaties gehad zodat we enkele operaties niet hebben kunnen uitvoeren. Maar niet getreurd er is reeds werk voor een volgende missie, er zijn 26 patiënten gezien en niet op de planning geraakt…
er rest ons nog een prettig werkje: de koffers inladen met medisch materiaal en wegen dat we geen overgewicht hebben. Ook dit is een dagvulling
Dan rest er ons nog enkel een rit terug naar Antananarivo, met onderweg, jawel een panne, platte band deze keer. We komen goed op tijd aan in de luchthaven, waar we wachten op de vlucht naar Parijs CDG.Na een nachtvlucht landen we in Parijs en hebben we nog een rit tegoed naar Gent.
Dit is een mooie en leerrijke missie geweest en voor herhaling vatbaar.

Translate »