Revive vzw

|

NL FR ENG

Verslag: Missie Antalaha 19/05/2017 – 31/05/2017 door Charlotte Lezy

Wat een ongelofelijke geslaagde missie!

Tijdens onze 7 dagen durende operatiemarathon, voerden we ongeveer 70 operaties uit bij iets meer dan 50 patiënten. De tandartsen deden niet onder voor team chirurgie. Aan het einde van de missie stond de tandextractie teller op iets van om en bij de 1300. Hiermee is deze missie één van de missies met de meest uitgevoerde ingrepen (zowel op het vlak van tandextracties, als op het vlak van chirurgie) uit de geschiedenis van REVIVE. Ik hoef dan waarschijnlijk ook niet te vertellen dat bij het hele team, na afloop, een gevoel heerste van uiterste voldoening in combinatie met een gevoel van lichte uitputting J.

Achteraf bekeken, stond het misschien wel al op voorhand in de sterren geschreven dat deze missie zo’n groots succes zou worden. De reis naar Antalaha verliep zonder noemenswaardige problemen. Alle missieleden en alle bagage geraakten in één stuk en op het voorziene tijdstip op hun bestemming. Terwijl de douane en Air Madagascar er vorig jaar nog alles aan leken te doen om ons te saboteren, werd er dit jaar geen enkele kist of zwarte zak met medisch materiaal achtergehouden door diezelfde douane. Air Madagascar bleek zijn bijnaam, Air Peut-être, dit jaar niet waardig te zijn. Tegen alle verwachtingen in werden er geen vluchten geschrapt, er liep zelfs geen enkele vlucht de minste vertraging op.

In de sterren geschreven of niet, het succes van deze missie is vooral te danken aan de niet aflatende inzet van het ganse team. Ondanks de soms ondraaglijke hitte en de lange werkdagen, bleef iedereen enthousiast en bereid om elke dag opnieuw te proberen zo veel mogelijk mensen te helpen. Hierbij mogen we zeker het harde werk van Herman en Dokter Didier (chef van het ziekenhuis in Antalaha) niet vergeten. Dankzij hen hoefden wij ons op niets anders te concentreren dan op operaties en tandextracties uitvoeren, terwijl zij alle praktische bekommernissen voor hun rekening namen.

Veel tijd voor ontspanning bleef er dan ook niet over. Net als vorig jaar werden we uitgenodigd voor een walking dinner in het bijzijn van een delegatie van de Lions Club van Antalaha. Voor REVIVE betekent dit heel wat, aangezien wij de laatste jaren verschillende giften hebben mogen ontvangen van diverse Lions Clubs in België. Dit jaar had onze ontmoeting met de Lions Club van Antalaha een extra dimensie, doordat een lid van ons reisgezelschap, Etienne, deel uitmaakt van de Lions Club van Beloeil. Etienne had dan ook een vlagje meegebracht om uit te wisselen met zijn collega’s van Antalaha.

Tijdens de laatste dag van ons verblijf, was er nog net voldoende tijd om een bezoek te brengen aan een plaatselijk natuurreservaat en een duikje te wagen in de Indische Oceaan. Net zoals vorig jaar werd ik stil van de prachtige fauna en flora die Madagaskar te bieden heeft. Jammer genoeg werd Antalaha dit voorjaar getroffen door een reeks van zware cyclonen, de zwaarste in 26 jaar tijd. Hierdoor werden niet alleen hele dorpen van de kaart geveegd, maar sneuvelde ook een groot deel van de vegetatie. Met veel plezier droegen wij ons steentje bij aan de wederopbouw hiervan, door elk een aantal bomen te planten.

Gedurende deze missie is duidelijk geworden dat de hulp van REVIVE voor de inwoners van Antalaha en omstreken broodnodig is. Nu al is er een lijst opgesteld van meer dan 60 mensen die wachten op een operatie. Als alles meezit, gaan wij dan ook zeker terug volgend jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »