Revive vzw

|

NL FR ENG

ETHIOPIË – Lalibela


Evenementgegevens

  • Datum:

Ingrepen:

Goiters & Tandheelkunde


Team:

– gynaecoloog: Herman De Gezelle
– anesthesist: Roland Bonneux
– chirurgen: Myriam Bruggeman & Paul Van Acker
– huisartsen: Lissens Hilde, Annick De Mol, An Teirlinck & Frédéric Christiaens
– tandartsen: Karla Nicolaï & Peter Vermassen
– tandartsassistent: Els D’Hondt
– verpleegkundigen: Vanessa Verbeke & Elien Pylyser
– logistieke medewerkers: An Vermassen & Vercruysse Marc

Verslag: Dr. Hilde Lissens, huisarts

Een druppel op een hete plaat?

Op 30 april, in de nasleep van de aanslagen in Brussel van 22 maart, vertrokken we vanuit  Zaventem naar Lalibela in Ethiopië.

Op de luchthaven van Zaventem heerste een paniekerige en chaotische toestand waarbij we ons wel wat onveilig voelden op de verzamelplaats van de parking en de controles in een tent.

We moesten uren aanschuiven voor we met onze eigen bagage en de koffers met medisch materiaal eindelijk ons vliegtuig bereikten en konden vertrekken.

Eenmaal op weg verliep de reis verder vlekkeloos, een pluim voor de REVIVE organisatie en Ethiopian Airlines!

Collega, huisarts Annick De Mol, die vorig jaar ook al mee ging op missie trok me over de streep om dit jaar ook mee te gaan en al snel bleek dat de sfeer in de groep zeer goed zat.

In Lalibela troffen we een ziekenhuis aan dat je kan vergelijken met een chirolokaal hier, verschillende slecht onderhouden gebouwen, zeer veel wachtende mensen en een zeer sobere infrastructuur. De REVIVE verpleging stak samen met chirurge Myriam meteen de handen uit de mouwen en hebben zo een werkplek gecreëerd die het mogelijk maakte om op maandag meteen te starten.

Alhoewel de overheid ons uitnodigde was de lokale verantwoordelijke minder meegaand en werden ons enkele beperkingen opgelegd.

Vooraleer de schilklieroperaties mochten uitgevoerd worden moesten eerst schildkliertesten in het bloed gedaan worden, maar de aanwezige buisjes waren vervallen en het labo lag op een dag reizen van Lalibela. Dat maakte dat er de eerste dagen door de chirurgen andere, niet geplande, ingrepen gedaan moesten worden, onder andere herstel van grote liesbreuken, maagbreuken en hydrocoeles, enz.. REVIVE zou in de toekomst zelf moeten kunnen beschikken over een analyse toestel, maar dat is momenteel nog te duur.

Als huisartsen hadden we de hartverscheurende opdracht om patiënten te selecteren voor de ingrepen. Doordat het aanbod veel groter was dan onze capaciteit moesten we heel wat mensen onverrichter zake terug naar huis sturen. Het was ook niet mogelijk om alle mensen in dit kleinschalig ziekenhuis te behandelen maar ze hebben geen financiële middelen om naar een andere stad te reizen waar een iets beter uitgerust ziekenhuis voorhanden is. Veel patiënten hadden er ook al een lange voetreis opzitten om vanuit de bergen naar het ziekenhuis in Lalibela te komen. Het was dan ook niet eenvoudig om uit te leggen dat een behandeling voor een aantal van hen er niet in zat. Toch heeft de groep, inclusief tandartsen en oogartsen, meer dan 500 mensen kunnen helpen. Een groot deel van deze mensen zou anders, door gebrek aan middelen, van alle behandelingen verstoken gebleven zijn.

Spreken van een druppel op een hete plaat is in deze dus onterecht, we spreken tenslotte over mensen en de gezondheid van iedere mens is belangrijk!

REVIVE doet zeer goed werk, ik ben blij dat ik een missie mocht meemaken.

Sfeerbeelden:

Translate »